Al onze producten van marmer en Travertin zijn met de hand vormgegeven en bestaan enkel uit natuurlijke materialen afkomstig uit de groeven in Griekenland, Spanje, Turkije en Italië.

Hierdoor is elk product onderworpen aan prachtige variaties in kleur, tint, textuur, poriën en minimale indringing van vuil.

Met beide materialen bent u verzekerd van sfeervolle en prachtige oppervlakten die veel warmte uitstralen. Om zeker te zijn van een uniek en exclusief product werken wij met ambachtslieden met meer dan 30 jaar ervaring, die ervoor zorgen dat alle materialen met zorg worden geselecteerd.

Het grootste gedeelte van de poriën op tafebladen van Travertin worden standaard gevuld bij binnenshuis gebruik, ter preventie van het intrekken van vlekken.

Uiteraard zijn er altijd verzoeken mogelijk indien de poriën niet gevuld dienen te worden. Neem in dat geval gerust contact met ons op.

Eigenschappen van marmer 

Marmer is een bekend soort natuursteen, dat wordt gevormd uit kalksteen dat zeer lang is blootgesteld aan temperatuur verschillen en een enorm hoge druk tijdens het ontstaan van gebergten.

Marmer is te herkennen aan een kristalachtige structuur, die vooral goed te zien is in het breukvlak. De perfectie van marmer is afkomstig uit de imperfecties die zijn gecreëerd door de natuur.

Ook kunnen er versteende resten van dieren en planten te zien zijn in marmer. Deze onregelmatigheden in het natuursteen maken elk stuk marmer bijzonder, op zijn eigen aparte manier. 

Eigenschappen van Travertin

Travertin is een natuursteen die nog karakteristieker is dan marmer. De bijzondere ontstaanswijze van dit gesteente zorgt voor het unieke karakter.

Travertin is een kalksteen dat gevormd wordt in warme bronnen met veel kalk in het water. Takjes, bladeren en ander materiaal dat in het water terecht komt en later verteert, veroorzaken de onregelmatige poriën van dit mooie materiaal.

Travertin heeft daarom ten opzichte van marmer een grovere structuur en vertoont veelal meer gaatjes.

Daarnaast is Travertin te herkennen aan diverse warme kleurschakelingen die uiteenlopen van een diepe bruine gloed tot een lichte beige kleur. 

Onderhoud & bescherming

Voor marmer en Travertin geldt dat schoonmaken de meest effectieve manier is om het oppervlak zo lang mogelijk mooi te houden.

Omdat beide soorten natuursteen gevoelig zijn voor zuren en grotendeels bestaan uit kalk, kunt u bij het reinigen het beste gebruik maken van de daarvoor bestemde middelen. Deze zijn PH neutraal en bevatten geen zuurhoudende substanties die het oppervlak kunnen beschadigen.

Naast een regelmatige reiniging is het ook aan te raden om de oppervlakten te impregneren. Het impregneermiddel hecht op marmer en Travertin aan de binnenzijde van de poriën, waarvoor een olie, vet of waterafstotende laag zal ontstaan. Na deze behandeling zijn de natuurstenen veel beter beschermd en behouden ze langer hun unieke uitstraling.

Gepolijst en gezoet

Wanneer marmer of Travertin wordt gepolijst, zorgt dit voor veel glans, met behoudt van diepe en sterke kleuren, waardoor krassen nauwelijks zichtbaar zijn. Door de hoge glans op het natuursteen is aantasting van zuur en vlekvorming wel direct zichtbaar en plaatselijk lastig aan te pakken. Het polijsten zorgt voor een normale tot hoge reflectie van licht.

Als wordt gekozen voor een gezoet oppervlakte van marmer of Travertin, krijgt het een minder sterker kleur, ook met minder glans. Door de lagere glans is vlekvorming door aantasting van zuur wel minder zichtbaar.

Om deze redenen moet de oppervlakte altijd geïmpregneerd zijn. Bij een gezoet model is er ook een minimale reflectie van licht.

Gebruik in open lucht

Marmer is in principe niet geschikt voor gebruik in open lucht. Marmer reageert namelijk op wijzigingen in de omgevingstemperatuur. Daarnaast is het mogelijk dat regen in de poriën van het marmer dringt en hitte of kou het natuursteen doen uitzetten of inkrimpen. Dit zal er mogelijk voor zorgen dat er barsten en breuken in het marmer zullen ontstaan.

Travertin is daarentegen wel geschikt voor gebruik buitenshuis. Ondanks dat Travertin poreus is en gaatjes vertoont, is de natuursteen vrij robuust en zelfs vorstbestendig op het moment dat de gaatjes niet gestopt worden.